Tidrapport

En mall för tidrapportering – gratis och efter dina villkor

När jag började arbeta som konsult uppstod ganska snabbt behovet av att hålla reda på vad jag gjorde och när. Jag sökte runt på nätet efter en ”rakt-på-sak-tidrapport” men hittade inget som passade mig. Antingen var de för komplexa eller för simpla.

Eftersom jag utvecklar en del i Microsoft 365 (Microsoft Office User Specialist, Expert level) blev den enklaste lösningen för mig att bygga en egen mall i Excel. Jag har använt mallen i några år och förfinat och anpassat den utifrån mina skiftande uppdrag.

Fliken för tidrapportering i februari – klicka på bilden för att göra den större

Tidrapporten är en Excelfil (Microsoft 365) utan makron som innehåller en flik för varje månad på rapporteringsåret, plus december före och januari efter aktuellt år.

 • Rapportera när du kommer och går, om du har frånvaro eller arbetat mertid.
 • Om du vill kan du notera tid på upp till femton projekt eller aktiviteter. Projekt-/aktivitetsdelen kan enkelt döljas om du inte har behov av den.
 • Se direkt om du ligger över eller under den tid ”du borde” arbeta – per dag, vecka och månad.
 • Se tiden i ”faktureringsvänligt format” (hela kvartar).
 • Få överblick över arbete och frånvaro, och hur mycket du fakturerar (om du angivit ett timarvode).
 • Jämför din månad med en som arbetar heltid, och med dina andra månader.

Med mera.

Behöver du någonstans att hålla koll på din tid?

Testa min tidrapport. Du kan använda den fritt och som du vill; fullt ut eller bara lite grand. Vill du bygga om eller vidare på den är det också okej (se det finstilta nedan).

Jag är övertygad om att du kan köra igång och använda mallen direkt. Men om du behöver hjälp har jag beskrivit funktionerna mer i detalj på sidan Så här funkar det. Titta också gärna på exempelfilen. Den kan du ha för att testa och lära dig hur tidrapporten funkar.

En sida som i detalj visar hur tidrapporten fungerar
Tidrapport – så här funkar det

Hämta tidrapporten
tidrapport-lhs-v1.1.xlsx (2023-11-28, 287 KB)
tidrapport-lhs-v1.1-exempel.xlsx (2023-11-28, 298 KB)
tidrapport-lhs-v1.1-paket.zip – en zipfil med filerna tidrapport-lhs-v1.1.xlsx och tidrapport-lhs-v1.1-exempel.xlsx (2023-11-28, 522 KB) MD5 checksumma 3d8e4cea6d89a7fc1a4dc9ddee28eab2
 
Nytt i denna version: Anpassad för år 2024. Antalet projekt/aktiviteter har ökat från fem till femton och rapporteras nu i timmar istället för som tidigare i procent. Även en del mindre fixar och justeringar.

Det finstilta: Jag tar inget ansvar för ditt användande av tidrapporten. Du får ändra och förbättra mallen om du följer Creative Commonslicensen Erkännande, Dela lika (CC BY-SA 4.0) Lilla huset i skogen mikrodesign AB.
Tidrapporten har tidigare legat på https://fristedt.org/tidrapport/.

Verkar det här vara på tok för mycket tidrapport för din smak?

Om du bara behöver hålla reda på en timme här och några timmar där tycker jag att du ska kolla min Tidlogg Simplisticus istället. Den använder jag själv nu för tiden. Du hittar den här!

Vill du vara uppdaterad?

Skicka ett mejl till [tidrapport snabel-a lillahusetiskogen punkt se] med rubriken ”Håll mig uppdaterad” så informerar jag dig när Tidrapport uppdateras eller när något fel har rättats. Jag kommer inte att använda eller sprida din e-postadress till någon annan. För skydda din integritet kan du överväga att använda ett alias som en del e-posttjänster erbjuder.

Frågor eller förslag? Hittat fel?

Använd den publika kommentarsfunktionen nedan (som också är utmärkt för glada tillrop), eller skicka ett mejl till [tidrapport snabel-a lillahusetiskogen punkt se].

Tidrapport – tidigare kommentarer

I och med att tidrapporten flyttade från fristedt.org till lillahusetiskogen.se tappade jag kommentarer. Jag tänker att de kan vara bra att ha kvar som stöd i din beslutsprocess. Här hittar du tidigare dialoger.

Och lite längre ner kan du skriva nya kommentarer.

Nya kommentarer här nedanför.

12 svar på “Tidrapport

 1. Stort tack för dessa rapporter! de har verkligen hjälpt mig i mitt konsultande.

  Bästa hälsningar

  August Falck, byggkonsult

  1. Tack! Verkligen kul att höra August. Säg till om du tycker att något borde förändras, så ska jag se om det går att fixa till. /Peter

 2. Superbra mall! Hjälper mig enormt! Men, jag skulle önska att det gick att skriva in tiden utan ”:” t.ex. 800, 1200 eller 8,00 12,00 osv

  1. Tack för det Mikael!

   Jag tror tyvärr inte att det går. För att Excel ska hantera tid krävs att tiden anges i ett format som Excel klarar att hantera.

   – Om jag t ex skriver 10,00 i en cell där Excel förväntar sig ”normalt tidsformat” ändrar Excel det till 00:00.
   – Om jag skulle ändra till att genomgående arbeta med decimalt format, om man då anger klockan 25 minuter över 10 som 10,25 betyder det i decimal tid 10 timmar och en kvart (25/100, en fjärdedels timme). Jag har svårt att se att det här är hanterbart.
   – Jag skulle i och för sig kunna räkna om de decimala värdena till tid, men då måste du ange klockan 25 minuter över 10 som 10,42. Det funkar inte för de flesta användarna tror jag.

   Men, har du några tips eller idéer som kan få mig att komma ”ut ur min låda”? Gör jag en tankevurpa? /Peter

 3. Hejsan! Hittade nyss din mall här och tänkte prova den och se hur det funkar för mig.
  Men hur gör man om man har månadsarvode istället för timarvode? 🙂

  1. Hej Christian,

   Kul att du hittat till tidrapporten!

   Jag är inte riktigt säker på att jag ser problemet. Tidrapporten *kan* tala om hur mycket en timdebiterare kan/ska debitera. Har man istället ett fast månadsarvode är ju timarvodet i det fallet 0 kronor. Du debiterar ditt månadsarvode.

   Hör av dig om jag är helt ute och cyklar. Om du vill kan du mejla till manadsarvode [snabel-a] lillahusetiskogen.se och ”styra mig rätt”.

   /Peter

 4. Hej,
  letade runt efter bra tidsmallar och är så glad att jag hittade dina. Superbra!! Stort tack 🙂

  1. Men så glad jag blir. Tack!

   I november släpper jag en uppdaterad version av tidrapporten som dels täcker hela 2024, och dels har en förändring i projektrapporteringen efter önskemål från ett par användare.

   /Peter

 5. Hej!

  Riktigt bra mall som jag använt i några år nu. Undrar dock om man kan få möjlighet att skriva timmar istället för % i aktivitet/projekts vyn?

  Tänker att man har jobbat 8 timmar under en dag och har lagt 1 timma i ett projekt och övriga 7 i ett annat. Istället för att räkna ut % vore det kanon att skriva timmar och få en summering i timmar på respektive projekt.

  /Kalle

  1. Hej Kalle!

   Efter önskemål från en annan användare har jag gjort en version där man rapporterar projekttid som timmar. De ville också kunna rapportera på fler än fem projekt. Jag kommer att publicera 2024-års tidrapport nu i november och då är dessa ändringar med.

   Kul att du använder tidrapporten! Titta in på sidan om en vecka eller så för att ladda ner en ny tidrapport. Med timrapportering.

   /Peter

 6. Hej! Vilken bra mall du har skapat!

  Går det att göra noteringar på respektive projekt och inte på den totala tiden.

  Skulle vilja att det gick att skriva vad jag gjorde under dagens alla timmar då det kan vara 4 olika projekt på samma dag och det skulle underlätta när jag ser tillbaka i detta dokument om det finns en notering på vad jag gjorde i dokumentet. Ungefär som en dagbok. Är det en funktion som jag missat? Eller kanske kommer införas? =)

  Hur som helst! Verkligen en toppen doukument!

  1. Hej Kristoffer,

   Tack för det finfina omdömet!

   Jag hänvisar till skärmbilder nedan. Dessa ligger på en server i Schweiz (pCloud): https://e.pcloud.link/publink/show?code=kZo1mMZRiXkxr6NXm0emLlJPGAG4BqoBHTk

   Jag vet inte om det här fungerar för dig, det blir kanske lite plottrigt, men du kan foga en kommentar eller anteckning till celler. Högerklicka på cellen du vill kommentera och välj ny kommentar eller ny anteckning. Celler med kommentarer har en lila och anteckningar har en röd markering i cellens övre högra hörn.

   För att läsa en kommentar eller anteckning räcker det att du pekar på cellen så visas kommentar/anteckning – se skärmbild ett och två.

   Om du vill se alla kommentarer eller anteckningar på en sida väljer du att visa kommentarer eller anteckningar i visamenyn – se skärmbild tre och fyra. Som du ser fungerar det här dåligt med anteckningar som ligger i angränsande celler. Det täcker varandra.

   Ett annat alternativ skulle ju vara att lägga till ett blad, en årslogg, med datum för hela året i vänsterkolumnen och de olika projekten som rubrik. Sidan skulle alltså bli 365 rader lång. Se skärmbild fem för exempel.

   Vad tycker du? Finns det vettigare eller smakligare sätt att göra det på? Eller fungerar något av det jag skissat på ovan?

   /Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *